پولیپ بینی توده ایست که همچون قطره اشک یا خوشه انگور در مسیر سینوس ها قرار می گیرد. این توده نرم ، بدون درد و غیر سرطانی ممکن است بر اثر آسم ، عفونت های دوره ای ، آلرژی یا سایر اختلالات خاص ایمنی ایجاد شود. در ادامه دکتر نگین نجمی بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی در رشت ، اطلاعات بیشتری از پروسه جراحی این عارضه ، همچنین درمان های دیگر آن ، ارائه می دهد.
در صورتی که پولیپ های بینی کوچک باشند ، معمولاً عوارضی ندارد و فرد متوجه آن نمی شود. اما پولیپ های بزرگ تر که گاهاً به صورت گروهی نیز ایجاد می شوند کاملا مشخص هستند به طوریکه راه تنفسی بیمار را مسدود کرده و فرد نمی تواند به راحتی نفس بکشد. همچنین ممکن است منجر به از دست دادن حس بویایی و بروز عفونت های مکرر شود. ممکن است این عارضه برای هر کسی اتفاق بیوفتد اما احتمال بروز آن در افراد میانسال بیشتر است. افرادی که برای درمان این توده تحت کنترل بهترین متخصص گوش و حلق و بینی رشت ، قرار می گیرند ، ابتدا شروع به مصرف دارو می کنند. اما اگر دارو درمانی موفقیت آمیز نبود ، با انجام جراحی نسبت به برداشتن پولیپ اقدام می شود. البته این احتمال وجود دارد که پولیپ پس از مدتی مجدداً ایجاد شود.
علائم پولیپ بینی
در برخی موارد عارضه مذکور در افرادی که دچار سینوزیت مزمن هستند ایجاد می شود البته این مشکل برای همه پدید نمی آید و غالبا سینوزیت مزمن منجر به ایجاد پولیپ بینی نمی شود. از دیگر نشانه های این بیماری می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- آبریزش بینی
- خر خر کردن
- درد سر و صورت
- گرفتگی مداوم بینی
- آبریزش از پشت بینی
- درد در دندان های بالا
- کاهش یا عدم حس بویایی
- احساس خارش در اطراف چشم
- احساس فشار به روی پیشانی و صورت
نحوه تشخیص پولیپ بینی
در صورتی که پولیپ بینی بسیار بزرگ باشد ، با استفاده از چراغ قوه پزشکی و با نگاه به داخل مجاری بینی می توان این توده را مشاهده کرد. اما در صورتی که این توده در اعماق بینی وجود داشته باشد ، دکتر با استفاده از آندوسکوپی ، بینی را معاینه خواهد کرد و از وجود این عارضه مطمئن می شود. از دیگر روش های تشخیص پولیپ بینی می توان به ام آر آی و سی تی اسکن اشاره نمود.
آزمایشات تشخیصی پولیپ بینی
-
تست آندوسکوپی تشخیصی بینی
در این روش بهترین جراح بینی گیلان ، به کمک ابزاری به نام آندوسکوپ ، که لوله ای باریک از جنس فلز و مجهز به نور و دوربین دیجیتالی ، برای تهیه تصاویر با کیفیت و دارای بزرگنمایی ، از داخل بینی و راه هوایی و مجاری سینوسی می باشد ، درون بینی را به صورت دقیق بررسی می کند. در این بررسی انواع ضایعه های درون بینی ، مانند پولیپ ها و تومورهای بینی ، ترشحات بینی و انحراف در تیغه بینی ، به صورت واضح ، قابل مشاهده و تشخیص می باشند.
-
تست سی تی اسکن
سی تی اسکن می تواند ، از وضعیت اندام های داخلی و مجاور بینی ، وضعیت سینوس های بینی و منشا ایجاد پولیپ ها ، اطلاعات دقیقی را در اختیار بهترین جراح بینی رشد ، قرار دهد. معمولا قبل از اقدام به جراحی بینی ، این تست از سوی جراح تجویز می شود.
-
تست آلرژی
در صورتی که علائم بیمار با آلرژی همراه باشد ، پزشک ممکن است برای شناسایی منشا عوامل آلرژی زا ، تست های آلرژی را برای شما تجویز نماید. از تست های آلرژی ، در تعیین و شناسایی التهابات مزمن استفاده می شود.
چه زمانی مراجعه به پزشک برای درمان پولیپ بینی حائز اهمیت است ؟
در صورتی که علائم این عارضه بیش از 10 روز ادامه پیدا کرد حتما به جراح بینی مراجعه نمایید. توجه داشته باشید که علائم سینوزیت مزمن و پولیپ بینی و سرما خوردگی مشابه یکدیگر هستند. در صورتی که با یکی از علائم زیر مواجه شدید فوراً به پزشک مراجعه نمایید :
- مشکل جدی در تنفس
- التهاب شدید اطراف چشم
- تشدید ناگهانی علائم بیماری
- افزایش سردرد به همراه تب بالا
- عدم توانایی نگه داشتن سر به سمت جلو
- دوبینی ، عدم توانایی حرکت دادن چشم و کاهش دید
درمان پولیپ بینی در رشت
اگر پولیپ های بینی کوچک باشند ، پزشک ، اسپری بینی حاوی کورتیکواستروئیدها را به همراه قرص های آن ، تجویز می کند ؛ این دارو باعث کوچک شدن آرام آن ها و پیشگیری از بازگشت آن ها می شود ؛ توده های بزرگ به درمان دارویی واکنش مثبت نشان نداده و اغلب به جراحی نیاز دارند ؛ پزشک از یک لوله کوچک بنام اندوسکوپ برای انجام این جراحی استفاده می کند ؛ این از نیاز به ایجاد برش بیرونی بر روی صورت جلوگیری می کند ؛ جراح بینی بخشی از پولیپ های بینی را جهت آزمایش دقیق به آزمایشگاه ارسال می کند. شرح دقیق روش های درمان پولیپ بینی را در گیلان را در ادامه می خوانید.
روش های درمانی
اقدامات درمانی معمولا به منظور کاهش سایز پولیپ ها ، از بین بردن و حذف کامل پولیپ ها و رفع عواملی است ، که سبب ایجاد بیماری هایی مانند آلرژی یا سینوزیت ، که بعنوان منشا این عارضه ها شناخته می شوند ، صورت می گیرند. اقدامات درمانی به دو دسته کلی تقسیم بندی می شوند :
-
درمان های دارویی یا طبی
دارو درمانی به کمک دارو های موضعی ، دارو های تزریقی و یا دارو های سیمتیک خوراکی ، انجام می شود. معمولا دارو درمانی می تواند سبب کاهش اندازه پولیپ ها شود ، ولی معمولا قادر به حذف کامل آن ها نیست. تنها دارویی که بعنوان موثر ترین روش درمان دارویی پولیپ های بینی ، شناخته شده است ترکیبات استروئیدی ( کورتونی ) می باشند. این دارو ها دارای انواع موضعی ، خوراکی و تزریقی هستند. اسپری ها و قطره های بینی ، نوع موضعی دارو های استروئیدی هستند ، که کمترین عوارض جانبی را دارند. نوع خوراکی و تزریقی کورتون ها می توانند ، در درمان این عارضه موثرتر عمل کنند؛ ولی معمولا استفاده طولانی مدت از آن ها و در دوز های بالا ، می تواند عوارض جانبی جدی را برای بیمار ایجاد کند. ممکن است برای درمان قارچ ، سینوزیت یا آلرژی ، دارو های دیگری نیز برای بیمار تجویز شود.
-
درمان جراحی پولیپ ها
اقدامات درمانی از طریق جراحی ، معمولا در مواردی استفاده می شوند ، که روش های دارویی نتوانند به رفع یا کوچک کردن پولیپ ها کمک کنند ، یا به دلیل استفاده از دارو های کورتونی ، عوارض جانبی آن ها بیمار را درگیر کند ، و یا اینکه پولیپ ها پس از درمان مجددا عود نمایند. با توجه به اندازه این عارضه ها و محل قرار گیری آن ها ، ممکن است از ابزار پیشرفته تر و یا روش های جراحی مختلفی ، برای خارج سازی پولیپ ها استفاده شود. در مواردی که این عارضه ، سینوس ها را نیز درگیر نمایند ، معمولا از روش آندوسکوپی سینوس برای خارج کردن پولیپ ها استفاده می شود. به کار گیری لیزر در جراحی نیز ، یکی از روش های پیشرفته جراحی پولیپ های بینی در رشت ، می باشد.
سخن آخر
پولیپ بینی یک تومور غیر سرطانی خوش خیم می باشد که در پوشش داخلی ( آستر ) بینی یا سینوس رشد می کند ؛ این پولیپ ها ، معمولاً در هر دو مجرای بینی ایجاد شده و باعث انسداد مجاری عبور هوا می شوند ؛ همچنین می توانند باعث ایجاد حس گرفتگی بینی شده و حس بویایی را کاهش دهند ؛ همیشه همه توده های رشد کرده در بینی ، پولیپ نمی باشند. پولیپ های بینی گاهی در اثر التهاب مزمن طولانی پوشش داخلی بینی به وجود می آیند ، هر چند اغلب اوقات هیچ دلیل آشکاری برای تشکیل آن ها ، قابل شناسایی نمی باشد. افراد دارای ورم غشای مخاطی بینی آلرژیک نسبت به سایر افراد ، در معرض خطر بیشتر تشکیل پولیپ قرار دارند ؛ به علاوه ، پولیپ های بینی عموماً در کودکان دارای فیبروز سیستیک ، رشد می کنند. افراد دارای پولیپ بینی و آسم ، اغلب به آسپرین و دیگر داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن و ناپروکسن ، آلرژی دارند ؛ همچنین این افراد گاهی تنگی نفس شدید را در صورت مصرفی یکی از این داروها تجربه می کنند.